*Translated by Ioana Nanu.

Odată cu apropierea sfârșitului anului școlar, mulți elevi simt presiunea de a-și îmbunătăți notele. Dacă acest lucru este valabil pentru tine, iată câteva metode de studiu dovedite științific (verificate de Sean Whitney, lider în asistența pentru învățare la A.I.S.B.), pe care le-ai putea utiliza spre a obține note mai bune.

  1. Revizuiește notițele frecvent!
https://lh5.googleusercontent.com/7fv_I-YF52wxC-m0f62IfsvQgu9dNrSTJSHIPfzFkXL3J61r03zj4IC-djXW6Rqb1cYvzfA6ozp54SBdBCneE07HDfLI9OrSdWvl-hQakdwgXnZtclxpz0srz18OG1SnfJpcDBzx

Acest lucru ar putea părea evident, dar un raport făcut de Chardon State College a constatat că ,,un elev care nu reexaminează materialul învățat, în numai două săptămâni poate uita 80% din acesta”. Cu alte cuvinte, majoritatea elevilor vor uita ceea ce au învățat în clasă în mai puțin de o lună, cu excepția cazului în care își iau notițe și revizuiesc informațiile.

Cheia o reprezintă să fii constant și să nu îți faci un obicei din a studia doar în seara de dinaintea testului. Ar putea fi de folos pe moment, dar cel mai probabil nu vei ține minte toate informațiile pentru examenul de sfârșit de an.  

2. Plănuiește din timp!

https://lh6.googleusercontent.com/hvo-eQm0SHNglhzOLoj8VQol5EM1u5SIrwW_hXy6P4TT_88-4-jqdy4poY7hJrj-qJBTSpDpiKbcR_GN22900l7-4POE2POIA4Vaw0u9gnUQfWs33uT2AmMrxDRT7R_aMwYW569n

Folosește o agendă pentru a stabilii termenele limită. Când sunt planificate multe teste și teme în aceeași perioadă de timp, avem tendința de a uita ce teme trebuie prioritizate. Făcându-ți o listă cu obiective pentru fiecare zi vei putea să-ți organizezi efficient sarcinile și să-ți monitorizezi progresul. 

Poți achiziționa agende de tip caiet de la CărtureștiTypo și Amazon. Dacă preferi o versiune digitală în loc de cea pe hârtie, încearcă aplicații precum SaiSuke2TimeTree și Viața mea de studiu, disponibile pe Android sau pe IOS.

3. Folosește scheme!

https://lh5.googleusercontent.com/9OpRydAO0_k4HIo5ShddtG0cbTByW6_4_tbXJPof5g_NBdpP6AAE5HsL8PPljGcHOiMCAtLs3t0_Bg_BzMhVnXu8WjkDHWZI1E8s6Q46Om4grbglOfT-8xnihsfvNiq3CQTbwYka

Transferul informațiilor în format vizual utilizând cele 5 structuri (afișate în imaginea de mai sus) te va ajuta să-ți amintești și să-ți organizezi ideile principale mai ușor. Poți folosi desene, culori și chiar săgeți pentru a consolida memoria. Dacă trebuie să înveți cuvinte noi, Quizlet este o resursă excelentă.

4. Dormi suficient!

https://lh6.googleusercontent.com/Bmw7s0AkThn6L6u8kTEO4ASHAURIx5G-59Ake8D00_UCOk8X1pJXePqAx9N69hat8iMZ8h-SAYwgRE3dHr8hN2P53gMRcNe2sf15wlGrvOehQ6Ql4_SyPiLVXHV6qCb_Wc_q8yaC

Ni se repetă continuu importanța somnului și asta pentru un motiv valid. Fundația Națională de Somn susține că somnul insificient poate să-ți ,,limiteze abilitatea de a învăța, de a asculta, de a te concentra și de a rezolva probleme”. Doar 15% dintre adolescenți dorm suficient de mult timp, adică între 8 și 10 ore.  Elevii se gândesc deseori că-și pot recupera nopțile pierdute în weekend, dar acest lucru nu asigură calitatea somnului.

Nu ai timp să dormi? Uită-te pe articolul nostru despre 5 moduri de a dormi mai mult în timpul sesiunii de examene. Există, de asemenea, aplicații cum ar fi PillowCalm sau SleepTown pentru a te ajuta să-ți îmbunătățești somnul.

5. Scapă de distrageri și fă pauze!

https://lh4.googleusercontent.com/SEgz-V-Sm7VPWAwdk5hnPdkpHQ1Je9rcho-NY5jxeUSul0TczzFdtYqMpXX4v_YDOP6wk122LkCd-os4Ss1vqy6WV6Ny3_eSW5D7EmqnjNijKUjhe7qVUOhD08466IzB0VLaJEQy

Cu toții o facem: dorim să aflăm ce fel de pizza găsim pe Buzzfeed sau adormim când ar trebui să studiem. Ca să nu deviezi de la ceea ce faci, ia pauze mici, dar fără a folosi niciun dispozitiv electronic. Încearcă să meditezi 5 minute, mergi la o plimbare sau spală-te pe față. Un studiu făcut de Universitatea A&M din Texas sugerează că elevii ar trebui să ia o pauză după 40 de minute de studiu. Reține că durata atenției unui adolescent este de aproximativ o oră! 

Poți descărca Forest ca o extensie pe Chrome sau ca aplicație pentru a te împiedica să deschizi pagini irelevante sau site-ul Brain.fm pentru a-ți îmbunătății concentrarea în timpul sesiunilor de studiu. 

Authors